Specialisme van het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een verbazend goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt, als het lichaam even niet mee werkt.

Als het lichaam duidelijk maakt dat er geen balans meer bestaat tussen draaglast en draagkracht (belasting-belastbaarheid), en de vanzelfsprekende controle verdwijnt. GRIP op eigen lijf en omgeving, met name in uw dagelijks functioneren -thuis of op uw werk- is afgenomen of verdwenen.

Degene die daar alles van af weet is de fysiotherapeut: de deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem kunt u terecht voor de behandeling van uw klachten, maar ook ter voorkoming van klachten.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen.

Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting; het is immers belangrijk dat u de achtergrond van een klacht goed begrijpt, zodat u beter uw belasting kunt doseren en daardoor beter met de klacht leert omgaan. Bovendien leert u op deze manier wat uzelf kunt doen aan uw klacht en hoe u preventieve maatregelen kunt nemen om problemen te voorkomen

Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is.

Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel. De fysiotherapeut wil een positieve bijdrage leveren aan ’’gezond bewegen’’, vermindering van ziekteverzuim en voorkomen van blessures. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om goed te kunnen blijven functioneren.

Uw lichaam verdient de beste behandeling!